مکانهای تاریخی، همواره از جمله بخشهایی هستند که هر فرد گردشگر و یا علاقمند، به طور حتم مایل است تا در سفر به کشورهای مختلف، از آنها دیدن کند. این مکانها میتوانند یک محله، قصر، شهر تاریخی و بناهای معماری قرون گذشته باشند که به نوعی هویت تاریخی و فعلی آن کشور و شهر را به نوعی توضیح داده و برای همین، از جذابیتی دو چندان برخوردار هستند. به همین دلیل، کشورهای مختلف تلاش میکنند تا ضمن بها دادن به این مکانها، آنها را دستخوش بازسازی و مرمت قرار دهند تا علاوه بر حفظ تاریخ کهن خود، به افزایش جذب توریست و یا همان صنعت گردشگری، کمک شایانی نمایند. البته این مکانها میتوانند بخشهای مدرن و امروزی را نیز شامل شوند. کتابخانه ملی چین، یکی از این موارد است که اتفاقاً نظر علاقمندان پرشماری را جلب کرده و طرفداران فراوانی هم دارد. اگر شما هم به تحصیل در چین یا سفر به این کشور فکر می کنید حتما این مکان برای شما جذابیت خاصی خواهید داشت.
کتابخانه ملی چین کجاست؟
کتابخانه ملی چین، در سال ۱۹۰۹ میلادی تاسیس شد است. مکان قرارگیری آن، در کنار پارک بامبوی بنفش بوده که یکی از زیباترین مناطق پایتخت کشور چین، یعنی پکن محسوب میشود. طراحی این کتابخانه، به دست معمار مشهور، یورگن انگل انجام شده و در سال ۱۹۱۱ بود که سرپرستی این اثر معماری، به آموزش و پرورش این کشور سپرده شد.
در ابتدای امر، در کتابخانه ملی چین تنها کتب سلطنتی وجود داشت؛ اما پس از مدتی، گزینههای انتشاراتی مهمی نیز به آن اضافه گردید. این امر سبب شد تا این کتابخانه، حالت رسمیتری به خود بگیرد. شایان توجه است که این کتابخانه، در خصوص تنوع و غنی بودن از انواع کتاب، یکی از برترین نمونهها در جهان محسوب میشود. مضاف بر اینکه، کتابخانه ملی چین، عنوان بزرگترین مجموعه زبانهای خارجی را نیز در اختیار دارد.
در خصوص معماری این مکان باید گفت که با وجود قدمت و تاریخچهای بیش از ۱۰۰ سال، از طراحی مدرنی سود برده و گزینههای طراحی سنتی در آن به چشم نمیخورد؛ همین مورد باعث شد تا گردشگران، به بازدید از این مکان، علاقه ویژهای داشته باشند. وسعت این کتابخانه نیز بسیار قابل توجه بوده و در بین کتابخانههای جهان، رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. از دیگر ویژگیهای کتابخانه ملی چین، میتوان به برخورداری از قدیمیترین دست نوشتهها و کتب موجود در جهان اشاره کرد.
با توجه به سطح بالای آموزشی در کشور چین، این کشور یکی از مقاصد مهاجرت تحصیلی به خصوص در رشته های پزشکی می باشد، گروه مهاجرتی ما با داشتن نماینده ی مستقیم در آن کشور می تواند تمامی کارهای مهاجرت تحصیلی شما را انجام دهد، کافیست که فرم زیر را تکمیل نمایید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند تعداد کتب موجود در کتابخانه ملی چین، تا سال ۱۹۴۹، در حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار جلد برآورد میشد. اما در ادامه، با پیشرفت و مورد توجه قرار گرفتن این بخش، تعداد کتب نیز روز به روز افزایش یافت؛ تا جایی که در سال ۲۰۰۷، این تعداد به بیش از ۲۶ میلیون نسخه رسید که در نوع خود کم نظیر است. با توجه به میزان اهمیت این بخش، کتابخانه ملی تحت نظر وزارت فرهنگ چین قرار داشته و توسط آن اداره مدیریت میشود. بنابر میزان اهمیت بالای این بخش، این مکان ملی به عنوان بزرگترین کتابخانه تحقیقاتی در دنیا محسوب میشود
طراحی و معماری ساختمان کتابخانه ملی چین
اگر یک مورد مهم و ویژه در خصوص کتابخانه ملی چین، بیش از همه گزینهها نظر علاقمندان را به خود جلب کند، بدون شک نوع طراحی و معماری ساختمان آن خواهد بود. این ساختمان، تا به حال و برای چندین بار دستخوش تغییر و بهروزرسانی شد است. در سال ۱۹۷۵ بود که پروژه تاسیس این ساختمان، توسط نخست وزیر چین پیشنهاد شد و پس از چند سال، عملیات آن در سال ۱۹۸۳ آغاز و سرانجام در سال ۱۹۸۷ به پایان رسید.
از نکات جالب توجه این مکان، میتوان به مساحت زمین آن اشاره کرد که با مساحت ۵ هکتار، از زیربنایی به میزان ۱۴۰ هزار متر مربع سود میبرد. بدین ترتیب، پس از کتابخانه کنگره، به عنوان بزرگترین و وسیعترین کتابخانه جهان
شناخته میشود و ظرفیت پذیرش مراجعه کنندگان هم حدود ۷ هزار نفر است.
ساختمان کتابخانه ملی چین، از سه بخش اصلی تشکیل شد است که میتوان گفت لایههای این مکان به حساب میآیند:
- پایه تاریخی بنا
- بخش مرکزی قابل حمل و هدایت
- سقف دیجیتالی
اگر بخواهیم کتابخانه ملی چین را با دیگر نمونهها در کشورهای مجاور چین و همسایگان آن مورد مقایسه قرار دهیم، باید گفت که این کتابخانه طراحی نامتعارف و خاصی دارد و از شکل و حالتی شناور و روان سود میبرد. به همین دلیل است که از کلیشههای سنتی موجود در کشور چین به دور بوده و در شهری مانند پکن، بسیار جلب توجه کرده و میدرخشد.
در ادامه، باید به طراحی چند وجهی کتابخانه ملی چین اشاره کرد که به نوعی، زمانهای گذشته، حال و آینده را توصیف کرده و برای علاقمندان نمایش میدهد. از جذابیتهای این بخش، میتوان به پایه جامد، قسمت شیشهای و احجام فولادی اشاره کرد. بخش شیشه ای، به نوعی نشان دهنده هستههای ساختاری بوده و پایههایی که از سنگ پوشیده شد اند، نمایش دهنده بخش اسناد و کتاب هستند. به صورتی که این قسمت، نشانگر سنتهای قدیمی و غنی فرهنگ کشور چین هستند. ساختمان کتابخانه ملی چین، از یک بخش مرکزی هم سود میبرد که در آن، فضاهایی برای مطالعه، مجتمع اطلاعات عمومی و کافه قرار دارند.
اهداف کتابخانه ملی چین
به طور حتم، مجموعه و ساختمانی تا این حد بزرگ و با شکوه، از اهداف و وظایف قابل توجهی نیز برخوردار است که در ادامه به آنها به شرح ذیل اشاره میشود:
- گنجینهای از اطلاعات، تحقیقات جامع و انتشارات داخلی
- مرکز تحقیق و توسعه کتابخانهها و شبکه اطلاع رسانی کتابخانهها
- تهیه کتابشناسی ملی و نظام رده بندی چینی
- اجرای توافقات رسمی فرهنگی
- همکاری با کتابخانهها در سطح ملی و بین المللی
- مرکز ملی شماره استاندارد ملی پیایندها (ISSN)
- حفظ و نگهداری مواد کتابخانه؛ به همین دلیل، کتب مهم و معروف، جهت نگهداری در بهترین حالت ممکن، به ریزنگار تبدیل میشوند.
سرویسها و خدمات کتابخانه ملی چین
علاوه بر موارد عنوان شده در خصوص ساختمان کتابخانه ملی چین، این ساختمان از قسمتهای دیگری نیز به شرح ذیل تشکیل شد است:
بخش منابع الکترونیکی: در کتابخانه ملی چین، دو منبع الکترونیکی وجود دارد که ظرفیت تعداد رایانههای هر کدام، ۲۰ و ۶۳ رایانه است. در این تالارها، علاقمندان میتوانند به لوحهای فشرده و سایتهای اینترنتی، دسترسی داشته باشند. البته شایان توجه است که این دسترسی، با پرداخت حق عضویت و برای اعضا بوده و هر فرد، تنها در صورت گذراندن دورههای رایانه، به استفاده از این موارد مجاز خواهد بود. مضاف بر اینکه، قابلیت دسترسی پیوسته به فهرست همگانی (اپک) نیز برای اعضای کتابخانه امکان پذیر شد است.
قسمت خدمات اسناد: در این بخش، سرویسهایی مانند اطلاع رسانی به طرحهای تحقیقاتی، واحدهای تولیدی و مردم عادی، انجام میشود. شایان توجه است که سرویسهای طرحهای تحقیقاتی، در مقیاسهای بزرگ و ملی انجام میشود. برای این موارد نیز هزینههایی متناسب با سرویس و خدمات ارائه شد، دریافت میگردد. جزئیات مربوط به چنین سرویسهایی، مواردی را مانند بازیابی، تهیه و رواج اطلاعات، شامل میشود. از دیگر خدمات کتابخانه ملی چین، میتوان به دریافت امانتهای مرتبط با کتابخانههای داخلی و یا خارجی، اشاره کرد.
ترجمه: در این کتابخانه، بخشی هم جهت انواع خدمات ترجمه وجود دارد که منابع مختلف را به زبانهای متنوع دنیا ترجمه میکند. در این کتابخانه، مترجمین به صورت پاره وقت فعالیت داشته و به ترجمه سفارشهای ارجاع شده کاربران میپردازند. به صورت کلی، ترجمه به زبانهای انگلیسی، روسی، ژاپنی، آلمانی، فرانسوی، کره ای، اسپانیولی و هندی، نسبت به سایر زبانهای رایج دنیا، مشتریان بیشتری دارد.
دیگر سرویسها و بخشهای کتابخانه ملی چین
تعداد ۱۶۸۹ نفر کارمند، در کتابخانه ملی چین، به کار مشغول هستند که حدود ۱۱۵۹ نفر آنها، متخصص محسوب میشوند. این کتابخانه، از قدمتی ۷۰۰ ساله سود میبرد. شایان توجه است که این بخش تلاش میکند تا کتابها را در انواع فرمتهای میکروفرم و یا انواع ماشینخوان نگهداری کند؛ اما برای گسترش کار خود، از شیوههای دیگری به شرح ذیل سود میبرد:
- خریداری انتشارات داخلی، اعم از قدیم یا جدید
- اهدا و اختصاص کتاب توسط موسسات و افراد گوناگون
- انتخاب و ایجاد سفارشات از دیگر کشورها
- ایجاد مبادلات بین المللی به صورت کتاب و نشریات
- نسخه برداری و عکسبرداری از نشریات
- ورودیها که مواردی مانند کتاب، نشریه، نسخه خطی، نقشه، فیلم، میکروفیلم، نتهای موسیقی، اسناد دولتی، کتابهای کمیاب و پایان نامه را شامل میشود.
- سازمان انتشارات، شامل موارد آکادمیک، مرکز انتشار اسناد و کتابشناسی. این سازمان، به صورت کلی اسناد ارزشمندی را منتشر میکند. تعداد انتشارات آن هم بین هفتاد تا هشتاد عنوان در سال متغیر خواهد بود.
- نشریات ادواری شامل، فصلنامه و بولتن که به کتابخانه ملی چین و موارد کتابشناسی آن، مرتبط است.
در نهایت، باید به بخشهای مجزا و تفکیک شده کتابخانه ملی چین اشاره کرد که از جمله آنها میتوان کمیتهها، سفارشات، گردآوری، تحقیق، روزنامه و مجله، خانه نشر، تکثیر اسناد، مرکز میکروفیلم، بخش عملیاتی، پرسنلی، حراست، خدمات عمومی، مدیریت ساختمان و مدیریت ماشین آلات و برق را نام برد.