بیش از ۲۰۰۰ کیس موفق مهاجرت تحصیلی
چرا باید امیدار را انتخاب کنید؟
آلمان یکی از محبوبترین مقاصد تحصیلی برای دانشجویان بینالمللی است. با سیستم آموزشی باکیفیت، دانشگاههای معتبر جهانی، هزینههای پایین تحصیل یا بهتر است بگیوییم امکان تحصیل رایگان و فرصتهای شغلی بینظیر، جای تعجب نیست که تعداد دانشجوهای بینالمللی دانشگاههای آلمان سالبهسال بیشتر شده و در سال ۲۰۲۴-۲۰۲۳ به ۴۰۰ هزار دانشجو رسیده باشد. یکی از ملیتهایی هم که بیشترین رشد را بین جمعیت دانشجوهای بینالمللی آلمان داشتهاند، ما ایرانیها هستیم.
تحصیل در آلمان نهتنها به شما امکان دسترسی به آموزش درجهیک را میدهد، بلکه دروازهای به فرهنگ غنی اروپا و بازار کار پویای آلمان است که بزرگترین اقتصاد اتحادیهی اروپا محسوب میشو. در این مقاله، هر آنچه را که نیاز دارید برای تحصیل در آلمان بدانید، از مزایا و بورسیهها تا ویزا و زندگی دانشجویی در آلمان بررسی میکنیم.
در مقدمهی مطلب، به مزایای تحصیل در آلمان اشاره کردیم که یکی دوتا هم نیست؛ مزایایی که آن را به گزینهای ایدهآل برای دانشجویان بینالمللی تبدیل کرده است. در ادامه، این مزایا رو توضیح میدهیم.
هزینههای پایین یا رایگان:
اکثر دانشگاههای دولتی آلمان از دانشجویان بینالمللی شهریهای دریافت نمیکنند یا هزینهای ناچیز (حدود ۱۰۰ تا ۴۰۰ یورو در ترم) دارند که هزینهی خدمات دانشجویی است. این موضوع، شامل همهی دانشجویان بینالمللی میشود، حتی دانشجویانی که از کشورهای غیرعضو در اتحادیهی اروپا میآیند.
کیفیت آموزش:
دانشگاههای آلمان در رتبهبندیهای جهانی مثل QS و Times Higher Education در ردههای بالا قرار دارند و آلمان یکی از کشورهاییست که تعداد خیلی زیادی دانشگاه رنکِ بالا در ردهبندیهای معتبر دانشگاهی دارند.
تنوع رشتهها:
از مهندسی و پزشکی تا هنر و علوم انسانی، آلمان برای هر علاقمندان به هر شاخهی تخصیلی و علمی، یک گزینهی چشمگیر است.
فرصتهای شغلی:
دانشجویان بینالمللی پس از فارغالتحصیلی از دانشگاههای آلمان تا ۱۸ ماه فرصت دارند در این کشور بمانند، کار پیدا کنند و اقامت بگیرند. لازم نیست از اقتصاد بزرگ و پیشرفتهِ آلمان حرف بزنیم و مزایایی که کار در این کشور نصیب شما میکند.
زندگی در قلب اروپا:
آلمان به شما امکان سفر آسان به کشورهای عضو شنگن میدهد؛ میتوانید آخر هفتهها را همراه دوستان و با یک ماشین سواری، به سفرهای بیرون از آلمان اختصاص بدهید.
در مقدمهی مطلب، به مزایای تحصیل در آلمان اشاره کردیم که یکی دوتا هم نیست؛ مزایایی که آن را به گزینهای ایدهآل برای دانشجویان بینالمللی تبدیل کرده است. در ادامه، این مزایا رو توضیح میدهیم.
هزینهها، برای خیلیها مهمترین فاکتور در انتخاب کشور و دانشگاه مقصد به حساب میآیند اما همانطور که در بخشهای قبلی مطلب گفتهایم، این موضوع در اغلب دانشگاههای آلمانی بیاهمیت است و فاکتورهای دیگر، نقش تعیینکننده در انتخاب شما دارند که در ادامه از آنها صحبت خواهیم کرد.
آلمان صاحب برخی از معتبرترین دانشگاههای جهان است که به کیفیت آموزش، امکانات تحقیقاتی پیشرفته و اعتبار بینالمللی شناخته میشوند. در ادامه، چند دانشگاه برجستهی این کشور را معرفی میکنیم و باید این نکته را هم اضافه کنیم که اگر دانشگاه آیندهی شما جزو این لیست نیست، اصلا نگران اعتبار و کیفیت آموزشی و امکانات آن نباشید.
دانشگاههای دولتی آلمان از دانشجوهای بینالمللی شهریه نمیگیرند و در صورت تحصیل در این دانشگاهها، شما عملا باید فقط هزینهِ زندگی خود در آلمان را تأمین کنید که این موضوع را باید با ارائهی تمکن مالی، به دولت آلمان هم ثابت کنید. حالا ببینیم هزینههای تحصیل و زندگی در آلمان، چه چیزهایی را شامل میشود و چقدر است:
اکثر دانشگاههای دولتی آلمان رایگان هستند. تنها هزینهای که دانشجو پرداخت میکند، مبلغی بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ یورو در هر ترم برای خدمات دانشجویی (Semesterbeitrag) است که شامل بلیط حملونقل عمومی نیز میشود. البته دانشگاههای ایالت بادن-وورتمبرگ استثنا هستند که از دانشجویان غیراروپایی، حدود ۱۵۰۰ یورو در ترم شهریه دریافت میکنند.
میانگین هزینهی ماهانه زندگی دانشجویی در آلمان بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ میشود که خیلی هم به شهر محل زندگی شما بستگی دارد. این هزینه شامل موارد زیر میشود:
مشاوره تخصصی برای همه
بدون هزیــنه ، پیش از قــرارداد
حتما در انتخاب دانشگاه برایتان مهم است که بتوانید در شهری سکونت داشته باشید که هزینهی زندگی در آلمان برایتان قابل پرداخت باشد. در آلمان، شهرهایی مانند مونیخ و فرانکفورت گرانترند و با ۱۰۰۰ تا ۱۴۰۰ یورو در ماه، هزینهی زندگی بالاتری نسبت به شهرهای دیگر آلمان دارند. در حالی که هزینهی زندگی در شهرهای کوچکتری مانند لایپزیگ یا درسدن به ۷۰۰ تا ۹۰۰ یورو در ماه میرسد. اصولا شهرهای کوچکتر، گزینههای مقرونبهصرفهتری به حساب میآیند و در صورت داشنم دانشگاه مناسب، انتخاب خوبی هستند.
برای تأمین هزینههای زندگی در آلمان میتوانید روی کار دانشجویی هم حساب کنید. دانشجویان بینالمللی دانشگاههای آلمان میتوانند تا ۲۰ ساعت در هفته کار کنند و به طور متوسط ساعتی ۱۰ تا ۱۵ یورو درآمد داشته باشند. این درآمد میتواند بخش قابلتوجهی از هزینههای زندگی را پوشش دهد.
مشاوره تخصصی برای همه
بدون هزیــنه ، پیش از قــرارداد
خوشبختانه آلمان بورسیههای متنوعی به دانشجویان بینالمللی ارائه میدهد که در صورت دریافت آنها، دغدغههای مالیتان تا حد زیادی برطرف میشود. برخی از مهمترین و معروفترین این بورسیهها را در ادامه معرفی میکنیم:
معروفترین بورسیهی آلمان که به دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری حدود ۸۵۰ تا ۱۲۰۰ یورو، کمکهزینهی ماهانه پرداخت میکند.
برنامهای برای دانشجویان اروپایی و غیراروپایی با تمرکز بر تبادلات دانشگاهی
دانشگاههایی مثل TUM و LMU بورسیههای خاص خود را دارند که میتوانید توی سایت دانشگاهها جزئیات آنها را پیدا کنید.
مثل Deutschlandstipendium که نیمی از هزینهاش توسط دولت و نیمی توسط حامیان خصوصی تأمین میشود.
برای گرفتن پذیرش دانشگاههای آلمان چه مدارکی لازم دارید؟
مدرک تحصیلی:
دیپلم برای کارشناسی، لیسانس برای ارشد و ارشد برای دکتری
مدرک زبان:
برای دورههای انگلیسیزبان آیلتس (۶.۵ یا بالاتر) یا تافل (۸۰ یا بالاتر) و برای برنامههای آلمانیزبان Goethe-Zertifikat یا TestDaF.
انگیزهنامه (SOP):
مدرکی که توی آن توضیح میدهید چرا میخواهید در آلمان و آن دانشگاه خاص تحصیل کنید.
رزومه (CV):
شامل سوابق تحصیلی و حرفهای و کاری
توصیهنامه:
معمولا برای مقاطع ارشد و دکتری لازم است
مشاوره تخصصی برای همه
بدون هزیــنه ، پیش از قــرارداد
دانشجویان اروپایی برای تحصیل در آلمان، نیاز به گرفتن ویزا ندارند اما دانشجویان غیراروپایی، ازجمله ایرانیها باید ویزای تحصیلی آلمان را بگیرند. در ادامهی مطلب، به شرایط، قوانین و روند گرفتن ویزای تحصیلی آلمان میپردازیم.
برای گرفتن ویزای تحصیلی آلمان، باید شرایط زیر را داشته باشید:
برای درخواست ویزای تحصیلی آلمان معمولا مدارک زیرلازم است. توجه داشته باشید که سفارت ممکن است مدارک اضافی درخواست کند:
برای دریافت ویزای دانشجویی، این مراحل را دنبال کنید:
ابتدا برای دانشگاه یا مؤسسهی آموزشی موردنظرتان در آلمان اپلای میکنید و پذیرشتان را میگیرید
تمام مدارک مورد نیازی را که در بخش قبلی گفتیم، آماده کنید
نکته: مطمئن شوید که مدارک، ترجمهها و تأییدات لازم را دارند
حسابی در یکی از بانکهای مورد تأیید (مثل Deutsche Bank، Fintiba یا (Expatrio باز و مبلغ مورد نیاز را واریز کنید
در تاریخ تعیینشده توسط دفتر کارگزاری ویزامتریک، به این دفتر مراجعه کرده و مدارکتان را تحویل میدهید
مرحلهی آخر، شرکت در مصاحبهی سفارت و پاسخدادن به سؤالات آفیسر سفارت است. در این مصاحبه، سؤالاتی دربارهی خودتان، کشور آلمان و اهداف و برنامههای تحصیلی شما در آلمان پرسیده میشود.
پردازش ویزا معمولاً بین ۶ تا ۱۲ هفته طول میکشد. در این مدت، میتوانید وضعیت درخواست خود را از طریق سیستم آنلاین سفارت بررسی کنید
پس از دریافت ویزا، باید ظرف ۹۰ روز به آلمان سفر کنید و بعد از ورود هم باید در ادارهی ثبت محلی (Einwohnermeldeamt) ثبتنام کنید و برای دریافت مجوز اقامت (Residence Permit) به ادارهی اتباع خارجی (Ausländerbehörde) مراجعه کنید.
یکی از بزرگترین مزایای تحصیل در آلمان، امکان ماندن پس از فارغالتحصیلی است و کاریابی در آلمان است. در این مورد، چند نکته را باید بدانید:
زبان: هرچقدر تا قبل از ورود به بازار کار آلمان، زبان آلمانی قویتری داشته باشید، شانس موفقیت خود را برای پیداکردن فرصتهای شغلی بهتر بالاتر میبرید
تحصیل در آلمان فرصتی بینظیر برای ساختن آیندهای موفق است. با هزینههای پایین، دانشگاههای معتبر، بورسیههای متنوع و فرصتهای شغلی گسترده، این کشور مقصدی ایدهآل برای دانشجویان بینالمللی است. اگر آلمان گزینهی جدی شما برای مهاجرت تحصیلی است، از همین امروز شروع کنید و قدم در راه تحصیل در قلب اروپا بگذارید!
در این بخش، به سؤالات رایج درباره تحصیل در آلمان پاسخ دادهایم. این پاسخها براساس جدیدترین اطلاعات تحصیل و زندگی در آلمان در سال ۲۰۲۵ تنظیم شدهاند تا شما با اطلاعات بهروز بتوانید برای تحصیل و زندگی در آلمان تصمیم بگیرید:
بله، اکثر دانشگاههای دولتی آلمان برای دانشجویان بینالمللی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد شهریهای دریافت نمیکنند. ایالت بادن-وورتمبرگ در این زمینه استثنا است که از دانشجویان غیراروپایی حدود ۱۵۰۰ یورو در ترم شهریه میگیرد. همچنین، برخی برنامههای خاض مانند MBA ممکن است شهریه داشته باشند.
بله، بسیاری از دانشگاههای آلمان، بهویژه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، برنامههای متنوعی به زبان انگلیسی ارائه میدهند. برای مثال، دانشگاه فنی مونیخ (TUM) و دانشگاه هومبولت برلین صدها دوره انگلیسیزبان دارند. با این حال، یادگیری زبان آلمانی برای زندگی روزمره، کار پارهوقت و افزایش شانس اشتغال پس از تحصیل توصیه میشود. مدارک زبان مورد نیاز برای برنامههای انگلیسیزبان، معمولا آیلتس (۶.۵ یا بالاتر) یا تافل (۸۰ یا بالاتر) است.
در آلمان بورسیههای متعددی مانند DAAD، Erasmus+ و Deutschlandstipendium در دسترس دانشجویان بینالمللی هستند. برای درخواست این بورسیهها، باید مراحل زیر را دنبال کنید:
بله، دانشجویان غیراروپایی میتوانند تا ۱۲۰ روز کامل یا ۲۴۰ روز نیمهوقت در سال کار کنند. مشاغل رایج شامل دستیاری تحقیق، کار در کافهها یا پشتیبانی فنی است که به طور متوسط ساعتی ۱۰ تا ۱۵ یورو درآمد دارد. کار کردن پارهوقت شما، نهتنها به تأمین هزینههایتان کمک میکند، بلکه تجربهی کاری مفیدی برای آیندهی شما هم خواهد بود. توجه داشته باشید که برای برخی مشاغل، دانستن زبان آلمانی ضروری است.
بله، دانشجویان بینالمللی پس از فارغالتحصیلی میتوانند ویزای جستجوی کار (تا ۱۸ ماه) دریافت کنند. در صورت یافتن شغل مرتبط با رشته، امکان درخواست اقامت کاری وجود دارد.
برای دورههای انگلیسیزبان خیر، اما برای تعاملات روزمره، یافتن کار و ارتباط با جامعهی محلی، دانستن زبان آلمانی بسیار مفید است. بسیاری از دانشگاهها دورههای رایگان یا ارزان زبان آلمانی ارائه میدهند. سطح ابتدایی A1 یا A2 هم میتواند شروع خوبی برای یادگیری آلمانی باشد.
خوابگاههای دانشجویی (Studentenwohnheim) با هزینهی ۲۰۰ تا ۴۰۰ یورویی در ماه، ارزانترین گزینه برای اقامت در آلمان به حساب میآیند، اما تقاضا برای این خوابگاهها بالاست. برای درخواست خوابگاه به نکات زیر توجه کنید:
مشاوره تخصصی برای همه
بدون هزیــنه ، پیش از قــرارداد
برای ارائه بهترین تجربه کاربری، ما از فناوریهایی مانند کوکیها استفاده میکنیم تا اطلاعات رایج را ذخیره و/یا به آن دسترسی داشته باشیم. موافقت با استفاده از این فناوریها به ما اجازه میدهد تا دادههایی مانند رفتار مرور یا شناسههای منحصر به فرد را در این سایت پردازش کنیم. عدم موافقت یا پس گرفتن رضایت ممکن است بر برخی ویژگیها و عملکردها تأثیر منفی بگذارد.