ترکیه کشوری است که سالانه هزاران دانشجوی بینالمللی را جذب میکند. وجود دانشگاهها با رتبه بالا، صمیمیت مردم محلی، مناظر خیرهکننده، فرهنگ غنی و موارد بسیار دیگر باعث شده تا این کشور مورد توجه افرادی قرار گیرد که به دنبال تحصیل در خارج از کشور هستند.
اغلب یکی از سؤالهایی که ذهن دانشجویان بینالمللی در ترکیه را به خود مشغول میکند، این است که شرایط و قوانین کار دانشجویی در ترکیه چیست؟ آیا میتوان ضمن تحصیل در ترکیه، برای تهیه مخارج لازم، کار کرد؟ برای پاسخ به این سؤالها در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
بهتر است در ابتدا، روی این موضوع تمرکز کنیم که اصلاً چرا تحصیل در ترکیه؟ شما به عنوان یک دانشجوی بینالمللی برای تحصیل در ترکیه با چه مزایا و معایبی روبهرو هستید. در ادامه به مزایا و معایب تحصیل در ترکیه را بررسی میکنیم.
اگر قصد تحصیل در ترکیه را دارید پیشنهاد میکنیم سری به صفحه مهاجرت تحصیلی به ترکیه بزنید و اطلاعات کامل درباره شرایط اخذ پذیرش تحصیل در ترکیه در این صفحه مطالعه کنید.
ترکیه هم از نظر سیاسی و هم از نظر اقتصادی کشوری با ثبات به حساب میآید؛ زیرا موقعیت جغرافیایی آن به منطقه MENA نزدیک است؛ بنابراین افراد را برای تحصیل، تجارت یا تفریح به خود جذب میکند.
ترکیه با وجود اینکه یک کشور اروپایی است، با وجود مساجد باستانی، بانوان با روسری و رویکرد محافظهکارانه اسلامی، به عنوان یک کشور اسلامی نمادین به حساب میآید. به همین دلیل است که بسیاری از دانشآموزان از منطقه MENA بهجای هر کشور اروپایی دیگری، به ترکیه سفر میکنند که جامعهای به هم پیوسته و متنوع از نظر فرهنگی ایجاد کرده است.
سیستم آموزشی در ترکیه تحت تأثیر تغییرات سیاسی در این کشور قرار نمیگیرد؛ زیرا تحت صلاحیت شورای آموزش عالی است که آن را به خوبی اجرا میکند. دانشگاههای ترکیه با معرفی فنآوریها و روشهای آموزشی جدید در عرصه آکادمیک به رسمیت شناخته میشوند و هر ساله دانشگاههای این کشور در بین بهترینهای جهان قرار میگیرند.
بهعلاوه، مدرک تحصیلی از دانشگاه های ترکیه در سطح جهانی شناخته شده است و یافتن کار در هر کجا را آسانتر میکند.
هزینه زندگی در ترکیه به طور قابل توجهی کمتر از سایر کشورهای اروپایی است؛ زیرا عمدتاً به تولید داخلی کالا میپردازند و کالاها با قیمت مناسب ارائه میشوند. در نتیجه ترکیه به عنوان یک مرکز خرید در سراسر جهان شناخته میشود. علاوه بر این، ترکیه برای دانشجویان بینالمللی خوابگاههایی با استانداردهای بالا و طیف وسیعی از قیمتها فراهم میکند.
اکثر دانشگاههای ترکیه در فاصله مناسبی از وسایل حمل و نقل عمومی اصلی ساخته شدهاند؛ بنابراین دانشجویان میتوانند به راحتی به دانشگاه بروند. ترکیه همچنین به همه دانشجویان دانشگاه (کارشناسی و کارشناسی ارشد) کارت حمل و نقل ویژهای را ارائه میدهد که تخفیفهایی در کرایه حمل و نقل عمومی در نظر گرفتهاند.
از دیگر مزایای تحصیل در ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حال که با مزایای تحصیل در ترکیه آشنا شدیم، بهتر است در مورد معایب آن نیز اطلاعاتی به دست آوریم. از معایب تحصیل در ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد: اکثر دانشگاه های دولتی ترکیه، برنامههای خود را به زبان ترکی ارائه میدهند و میدانیم که زبان ترکی در مقایسه با انگلیسی و فرانسوی محبوبیت چندانی ندارد.
به دلیل عدم تسلط مردم ترکیه به زبان انگلیسی، شما در صورت بلد نبودن زبان ترکی نمیتوانید ارتباطات اجتماعی خوبی برقرار کنید. هر ساله قیمت اجارهبها در ترکیه به طور تصاعدی افزایش پیدا میکند. هزینه تحصیل در دانشگاههای خصوصی ترکیه هر ساله افزایش مییابد.
بعد از اینکه تصمیم گرفتید برای تحصیل در ترکیه اقدام کنید، احتمالاً این سؤال ذهن شما را درگیر خواهد کرد که شرایط کار ضمن تحصیل در ترکیه چیست؟ آیا به مجوز کار دانشجویی در ترکیه نیاز خواهید داشت؟
اجازه اقامت، به طور خودکار به شما حق کار در ترکیه را نمیدهد. برای کار در ترکیه نیاز به مجوز کار رسمی دارید. مجوز کار چیزی نیست که افراد بتوانند به صورت انفرادی برای آن درخواست دهند. شرکتی که میخواهد شما را استخدام کند، باید برای مجوز کار شما اقدام کند. به عبارت دیگر، در ترکیه ابتدا باید کار پیدا کنید و سپس شرکت باید برای شما مجوز کار را درخواست کند.
پس از دریافت مجوز کار در ترکیه، آن مجوز به عنوان اجازه اقامت محسوب میشود و تا تاریخ انقضای مجوز کار نیازی به درخواست اجازه اقامت نیست. اگر معلوم شود که شما در ترکیه بدون مجوز رسمی کار میکنید، اجازه اقامت شما میتواند توسط اداره مهاجرت لغو شود.
بسته به منطقهای که در آن تحصیل میکنید، فرصتهای مختلفی برای کار پارهوقت برای دانشجویان بینالمللی وجود دارد. برخی از دانشگاهها در این زمینه بسیار کمککننده هستند و به دانشجویان خود فرصتهای شغلی در محل دانشگاه را میدهند که این مشاغل میتواند شامل کافه تریا، بخش اداری، کتابخانه و غیره باشد. آنها همچنین میتوانند برای کار در مکانهایی مانند رستورانها، پارکهای تفریحی، پمپ بنزینها و حتی در برخی موارد برای کار در خانه درخواست دهند.
هر کدام از دانشگاههای ترکیه شرایط بهخصوصی را برای کار در حین تحصیل دانشجویان خود تعریف میکنند. شما میتوانید برای اطلاع از این شرایط به وبسایت دانشگاه مورد نظر مراجعه کرده و یا اطلاعات لازم را از طریق دانشجویان پیشین در این باره کسب کنید. در برخی دانشگاهها، دانشجویان بینالمللی که در مقطع کارشناسی ارشد یا دکترا در ترکیه ثبتنام کردهاند، میتوانند به عنوان محقق در پروژههای علمی مرتبط با کار خود برای تأمین مالی در دوران تحصیلات تکمیلی، کار کنند.
برخی از دانشگاه های خصوصی ترکیه نیز با بورسیه کامل دانشجوی کارشناسیارشد میپذیرند و در ازای دریافت این بورسیه میتوانند برای دانشجویان بورسیه دستیاری ارائه دهند. دانشجویان دوره لیسانس اغلب فرصتهایی برای کار در یک شغل پارهوقت، با توجه به برنامه دورههای خود پیدا میکنند.
عوامل مختلفی بر هزینه تحصیل در ترکیه تأثیر میگذارند که ما در این بخش به سه مورد از مهمترین آنها میپردازیم:
انتخاب دانشگاه خصوصی یا دولتی بر هزینه تحصیل دانشجویان بینالمللی اثر میگذارد. همه میدانیم که دانشگاههایی که دولت از آنها حمایت میکند، هزینه کمتری را برای دانشجویان در برخواهد داشت. شهریه دانشگاههای خصوصی ترکیه با یکدیگر تفاوت دارد؛ برای مثال شهریه دانشگاه سابانچی نسبت به دانشگاه اسکودار ترکیه بالاتر است.
دانشجویان میتوانند دانشگاههای اروپایی و آمریکایی را نیز برای تحصیل خود در این کشور انتخاب کنند. هزینه سالانه شهریه برای دانشجویان بینالمللی که به دنبال تحصیل در دانشگاههای بینالمللی هستند، مانند دانشگاه فنی خاورمیانه، از ۲۴۰ تا ۱۵۰۰ دلار متغیر است.
عامل دیگری که بر هزینههای تحصیل دانشجویان تأثیر میگذارد، زبان انگلیسی یا ترکی است. تفاوت قابل توجهی در شهریه دورههایی که به زبان انگلیسی برگزار میشوند و دورههایی که به زبان ترکی تدریس میشوند، وجود دارد.
دانشگاههای ترکیه برای جذب جمعیت بزرگتری از دانشجویان جهان، اغلب با استفاده از زبان انگلیسی بهجای زبان مادری این کشور تدریس میکنند. البته تأثیر زبان بر تفاوت در هزینهها فقط به مؤسسات دولتی مربوط میشود.
شهریه سالانه دانشگاهها در تدریس به زبان ترکی برابر با ۲۴۰ تا ۷۵۰ دلار است. این در حالی است که شهریه سالانه برای تدریس به زبان انگلیسی بین ۴۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار محاسبه میشود. مقدار هزینه تدریس به زبان انگلیسی در دانشگاههای دولتی از هزینه دانشگاههای خصوصی بسیار کمتر است.
یکی دیگر از جنبههای رایج که بر قیمت شهریه دانشجویان در سراسر جهان تأثیر میگذارد، سطح مدرک تحصیلی آنها است.
در ترکیه نیز مانند ایالات متحده، دورههای کارشناسی معمولاً ۴ سال طول میکشد؛ در حالی که مدرک کارشناسی ارشد ترکیه معمولاً ۲ سال به طول میانجامد و برنامههای دکترا متفاوت است که گاهی اوقات شامل ۳ سال تحقیق میشود.
همانطور که در قسمت بالا ذکر شد، دانشجویانی که در مقطع کارشناسی در ترکیه تحصیل میکنند، باید انتظار داشته باشند که هر سال بین ۲۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار، بسته به زبانی که صحبت میکنند و موسسهای که انتخاب مینمایند، هزینه بپردازند. کسانی که آماده ورود به دوره تحصیلات تکمیلی هستند نیز باید انتظار داشته باشند که بین ۳۰۰ تا ۹۰۰ دلار هزینه پرداخت کنند.
البته برای موسسات خصوصی و دورههای تحصیلی مختلف این هزینه بین ۵۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ دلار آمریکا متفاوت است. در کل، هزینههای زندگی در ترکیه بسته به سبک زندگی، برنامه تحصیلی، موقعیت مکانی و امکانات شما متفاوت خواهد بود.
در این بخش قصد داریم درباره مشاغل پارهوقت مناسب برای دانشجویان در ترکیه صحبت کنیم. نوع شغلی که در ترکیه به عنوان کار پارهوقت به دست خواهید آورد تا حد زیادی به صلاحیت شما، تجارب کاری قبلی و مجموعه مهارتهایتان بستگی دارد.
علاوه بر کسب درآمد، کار پارهوقت به شما کمک میکند تا مهارتهای زیادی را یاد بگیرید. به عنوان مثال، هنگامی که برای کافه تریا یا امنیت کالج کار میکنید، با افراد جدیدی آشنا میشوید، لهجههای جدید را یاد میگیرید و فرصت مناسبی برای معاشرت با مردم محلی پیدا میکنید.
فرصتهای کار پارهوقت برای دانشجویانی که برای برنامههای تحصیلات تکمیلی یا تحقیقات ثبتنام کردهاند، بهتر است. برای داوطلبانی که در دورههای کارشناسی یا دورههای گواهینامه چند ماه ثبتنام کردهاند، این فرصتها محدود است.
به طور معمول، مدیر برنامه شما در یافتن فرصتهای کار پارهوقت در محوطه دانشگاه به شما کمک میکند. کار در یک کافهتریا، کتابخانه، غذاخوری کالج، نگهبانی، خشکشویی یا باغبانی و موارد دیگر از جمله کارهای پارهوقت برای دانشجویان به حساب میآید. نامزدهای دارای مدارک بالاتر ممکن است فرصتی برای ارائه کلاس به دانشآموزان خردسال نیز داشته باشند.
اگر در طول تعطیلات تابستانی در محوطه دانشگاه میمانید و تصمیم به کار تماموقت برای کسب درآمد اضافی دارید، میتوانید به هزینههای ترم بعدی خود کمک کنید. ضمن اینکه آخر هفتهها نیز آزاد هستید و میتوانید به دنبال کارهایی باشید که در طول تعطیلات انجام دهید تا مقداری پول اضافی به دست آورید. به عنوان مثال میتوانید چمنزنی یا نظافت خانهها را به عهده بگیرید.
اگر رانندگی میکنید و گواهینامه رانندگی محلی دارید، میتوانید مردم را برای گشت و گذار به مکانهای مختلف ببرید که بسیار هیجانانگیز خواهد بود.
درآمد و حقوق کار دانشجویی در ترکیه معمولاً حدود ۷۷۶۲۰ لیر در سال است که این مقدار میتواند بر اساس نوع کار و محل آن بین ۴۲۰۴۰ لیر تا ۱۱۷۵۲۰ لیر در سال متغیر باشد. البته ممکن است که برخی از مشاغل دانشجویی، درآمدی بیشتر یا کمتر از مقادیر ذکرشده داشته باشند. دستمزد کار دانشجویی بر اساس تجربه، موقعیت مکانی، مهارتها و جنسیت متفاوت خواهد بود.
ویزای تحصیلی، به شما اجازه میدهد تا در صورت تمایل در ترکیه کار کنید. با این حال، اگر دوره لیسانس را میگذرانید، تا دو سال نمیتوانید مشغول به کار شوید؛ بنابراین اطمینان حاصل کنید که بودجه کافی برای ادامه تحصیل در سال اول را بدون اشتغال دارید.
دانشجویان کارشناسیارشد میتوانند در هر زمانی از تحصیل خود، کار کنند. دانشجویان بینالمللی نیز قبل از اینکه بتوانند به طور قانونی در کشور مشغول به کار شوند، باید درخواست دهند و مجوز کار بگیرند. دانشجویان میتوانند تا ۲۰ ساعت در هفته در زمان دانشگاه و تا ۴۰ ساعت در هفته در تعطیلات کار کنند.
از مهمترین چالشهایی که برای دانشجویان بینالمللی در ترکیه وجود دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از اولین و رایجترین چالشهایی که دانشجویان بینالمللی در ترکیه با آن مواجه هستند، موانع زبانی است. در حالی که بسیاری از دانشگاههای ترکیه برنامههای خود را به زبان انگلیسی ارائه میدهند، زبان محلی مردم، ترکی است. برای دانشجویان بینالمللی ممکن است برقراری ارتباط با مردم محلی، پیمایش در زندگی روزمره یا غوطهور شدن کامل در فرهنگ، بدون دانش ترکی دشوار باشد.
تفاوتهای فرهنگی میتواند تأثیر قابل توجهی بر زندگی و کار دانشجویان بینالمللی در ترکیه باشد. از غذا و آداب و رسوم اجتماعی گرفته تا سرعت زندگی، فرهنگ ترکیه ممکن است به طور قابل توجهی با آنچه که در کشورهای خود به آن عادت کردهاند، متفاوت باشد.
هزینه زندگی و شهریه ترکیه بسته به شهر و دانشگاه بسیار متفاوت است. دانشجویان بینالمللی اغلب با چالشهای مالی مرتبط با شهریه، مسکن و هزینههای روزانه مواجه هستند.
دریافت ویزای دانشجویی، تمدید آن و اطمینان از رعایت قوانین مهاجرت ترکیه میتواند چالشبرانگیز باشد.
انطباق با سیستم آموزشی ترکیه که ممکن است سبکهای تدریس و روشهای ارزشیابی متفاوتی نسبت به آنچه دانشآموزان بینالمللی به آن عادت دارند را داشته باشد، میتواند زمان و تلاش بسیاری را طلب کند.
برای آنکه بتوانید بهترین کار دانشجویی در ترکیه را متناسب با شرایط خود پیدا کنید، باید به سراغ راهنمای جستجوی کار در ترکیه بروید. لازم است درباره مصاحبه کاری برای کار دانشجویی در ترکیه، نحوه رزومهنویسی و لزوم آموزش زبان ترکی برای کار دانشجویی در ترکیه اطلاعات لازم را به دست آورید.
برای اینکه بتوانید با نکات مهم درباره کار دانشجویی آشنا شوید، میتوانید با پرسش و پاسخ درباره کار دانشجویی در ترکیه از افراد مطلع در این زمینه شروع کنید. علاوه بر این میتوانید به سراغ تجربیات و موفقیتهای دانشجویان مشغول به کار در ترکیه بروید.
راههای زیادی برای به دست آوردن تجربه کاری ارزشمند برای دانشجویان بینالمللی در ترکیه وجود دارد. شما با استفاده از راههای زیر میتوانید شغلی مناسب را برای خود پیدا کنید و از بابت داشتن شغلی ایدهآل بعد از پایان تحصیلات خود مطمئن باشید:
دورههای کارآموزی برای کسب تجربه عملی و یادگیری مهارتهای جدید است که به شما در آینده شغلی کمک میکند.
برنامه کارآموزی TÜSİAD یک برنامه رقابتی است که دورههای کارآموزی را در برخی از شرکتهای برتر ترکیه ارائه میدهد.
بسیاری از دانشگاههای ترکیه دارای مراکز شغلی هستند که میتوانند به دانشجویان کمک کنند تا فرصتهای شغلی مرتبط با رشته تحصیلی خود را بیابند. تعدادی تابلوی شغلی آنلاین وجود دارد که فرصتهای شغلی در ترکیه را فهرست میکند.
رزومهنویسی برای کار دانشجویی در ترکیه: چگونه رزومهای جذاب و حرفهای بنویسید؟
رزومهنویسی برای کار دانشجویی در ترکیه به این قرار است:
مصاحبه کاری برای کار دانشجویی در ترکیه: چگونه میتوانید موفق باشید؟
دانشجویان بینالمللی از طریق آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم ترکیه میتوانند رابطه اجتماعی بهتری با مردم محلی برقرار کنند تا راحتتر بتوانند کاری متناسب با شرایط خود پیدا کنند. از نظر کاری فرهنگ مردم ترکیه به فرهنگ کار اروپایی شباهت دارد.
شرکتها و مؤسسات از روزهای دوشنبه تا جمعه فعالیت میکنند. در این کشور برای همه کارگران، نظام بیمه تأمین اجتماعی وجود دارد و حق بیمه توسط کارفرما بر اساس مقدار مشخصشده به صورت درصدی پرداخت میشود.
لازم است بدانید که نظام آموزشی این کشور نقش بسیار مؤثری در ارتقای فرهنگ مردم ترکیه داشته است. کیفیت بالای آموزشی و زیرساختهای مدرن در ترکیه باعث شده تا دانشجویان بسیاری از سراسر دنیا برای تحصیل در مؤسسات این کشور اقدام کنند.
آموزش زبان ترکی برای کار دانشجویی در ترکیه: چگونه میتوانید زبان ترکی را یاد بگیرید؟
یادگیری زبان ترکی نهتنها شرطی است که باید برای زندگی تحصیلی خود در ترکیه رعایت کنید، بلکه یک مزیت پس از فارغالتحصیلی نیز به حساب میآید. همچنین فارغ از اینکه تحصیلات آکادمیک شما در ترکیه به چه زبانی باشد، صحبتکردن به زبان ترکی، زندگی روزمره شما را بسیار راحتتر خواهد کرد.
در حالی که زبان تدریس در برخی از دانشگاههای ترکیه انگلیسی است، در اکثر دانشگاهها زبان ترکی، زباناصلی تدریس است. اگر چه تسلط به زبان ترکی از نظر پذیرش در بسیاری از رشتههای تحصیلی پیشنیاز است، اما میتوانید بدون دانستن زبان ترکی نیز در دانشگاهها پذیرش شوید.
پس از پذیرش در دورههای کارشناسی یا کارشناسیارشد در بسیاری از دانشگاهها، به دانشجویان بینالمللی این فرصت داده میشود تا در دورههای آمادگی زبان ترکی شرکت کنند. با پرداخت هزینهای معقول یا در برخی موارد به صورت رایگان معمولاً روزانه ۴ تا ۶ ساعت درس زبان در سطوح مختلف به شما آموزش داده میشود.
برای یافتن کار دانشجویی در ترکیه میتوانید به سراغ تابلوهای آنلاین کاریابی بروید. شما میتوانید آدرس این وبسایتها را از دانشجویان بالاتر یا متخصصان این حوزه بپرسید. اغلب هر دانشگاهی موقعیتهای شغلی درون دانشگاهی خود را معرفی میکند تا افراد متقاضی برای پذیرش در این موقعیتها درخواست دهند.
در ترکیه متوسط حقوق برابر با ۹۸۳۰ لیر در ماه است. این مبلغ، به این معنی است که نیمی از جمعیت مشغول به کار ترکیه، درآمدی کمتر از ۹۸۳۰ لیر در ماه دارند؛ در حالی که نیمی دیگر، بیشتر از ۹۸۳۰ لیر دریافت میکنند. موقعیت شغلی، مهارتها، میزان تحصیلات، موقعیت مکانی و موارد بسیار دیگر بر متوسط حقوق دریافتی در این کشور تاثیر میگذارد.
شرکتی که میخواهد شما را استخدام کند، باید برای مجوز کار شما اقدام نماید. به عبارت دیگر، در ترکیه ابتدا باید کار پیدا کنید و سپس شرکت باید برای شما مجوز کار را درخواست کند. دانشجویان در مقطع کارشناسی تنها پس از اتمام سال اول تحصیلی خود میتوانند مجوز کار دریافت نمایند.
از جمله محبوبترین مشاغل برای کار دانشجویی در ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جمعبندی
ما در این مقاله به طور کامل تمام مباحث مربوط به کار دانشجویی در ترکیه را پوشش دادیم. درباره مزایا و معایب کار دانشجویی در ترکیه نیز صحبت کردیم که البته مزایای آن از معایبش بسیار بیشتر است. اگر قصد دارید بعد از پایان فارغالتحصیلی خود در این کشور مشغول به کار شوید، حتماً در حین تحصیل، کاری برای خود پیدا کنید. کار ضمن تحصیل در عین سختیهای خود، مزایای بسیار زیادی را برای شما به همراه خواهد آورد و تضمینی است برای آنکه بتوانید بعد از پایان تحصیلات خود، در یک موقعیت عالی مشغول به کار شوید.
درخواست مشاوره